קסילוסמת זלצמן * Xylosma salzmannii

שם בוטני:
קסילוסמת זלצמן
Xylosma salzmannii

משפחה בוטנית:
ערבתיים * Salicaceae

מוצא גיאוגרפי:
דרום אמריקה

צורת חיים:  עץ

נשיר/ירוק עד:  ירוק עד

מידע למסייר/ת בחוות הנוי

(המידע בפרק זה מיועד לקוראי הדף הנמצאים בגן)

שלום!  אני העץ שמולכם ושמי הוא:
קסילוסמת זלצמן * Xylosma salzmannii

התבוננו בי:
אוקלמתי בארץ ע"י רות בינימין ז"ל בחוות הנוי.
למרות חיוניות רבת השנים בחוות הנוי, איני נפוץ בארץ, וכיום אני שייך למשפחת הערבתיים מורחבת. הסוגים העיקריים במשפחת הערבתיים הם: ערבה Salix 450 מינים, צפצפה Populus 35 מינים, הומליום Homalium 180 מינים וקסילוסמה Xylosma 85 מינים. אני דוגמא טובה להתפתחות המחקר בצמחים והשינויים בחלוקה הסיסטמטית שבאים בעקבותיהם: גם אם תתבלבלו קצת, לא נורא!

העיקר שתדעו ש:
יש מחקר, יש חילוקי דעות ובעיקר יש עושר עצום בטבע. בני האדם מנסים להכיר את המגוון, להבין את המשמעויות הנובעות ממנו, להוקיר את חשיבותו ולשמור עליו. אגב, שנת 2009 צוינה כשנת המגוון הביולוגי ברחבי העולם.

והנה הסיפור שלי:
בעבר, משפחת הערבתיים כללה רק שני סוגים: ערבה וצפצפה, למרות שהיה ברור שיש להם תכונות משותפות עם סוגים אחרים, במיוחד עם בני משפחת הפלקורטיים: אנטומיה זהה, תרכובות פנוליות שהם מייצרים ואפילו מיני הפטריות הגדלות עליהם. מחקר מולקולרי שהוכיח קרבה זו הביא להחלטה על הרחבת משפחת הערבתיים והיא כוללת כיום את רוב המינים שהיו שייכים לפלקורטיים ביניהם גם הקסילוסמה.

מעניין במיוחד צירופו למשפחת הערבתיים המורחבת של הסוג Scyphostegia. השייכות שלו הייתה שנויה במחלוקת חוקרים שונים שייכו אותו למשפחות שונות, רחוקות זו מזו: תותיים Moraceae ,Monimiaceae, אשליים (Tamaricaceae) ופלקורטיים (Flacourtiaceae) ורבים בשנים הראשונות אחרי שנת 1900, אף יצרו לו משפחה נפרדת : Scyphostegiaceae.
מחקר DNA שנערך בעשורים האחרונים הוכיח חד משמעית שסוג זה שייך לסדרת המלפיגיים וקרוב למשפחת הערבתיים. משום כך נכלל הסוג במשפחה המורחבת של הערבתיים. עם זאת, יש הסוברים עדיין, שבגלל הבדלים אנטומיים של בני המשפחה הזו, ראוי לו להישאר במשפחה נפרדת משלו.

התבוננו סביב הגזע שלי…
הוא התבקע לשניים לאורכו. ברגים גדולים שהוחדרו לגזע מצד לצד מחזיקים את שני חצאי הגזע ומאפשרים לו להשתקם.

זוהי דוגמה טובה לטיפול ואורתופדיה בעצים.


מידע גנני

צורת חיים: עץ
נשיר/ירוק-עד: ירוק-עד
מידות עץ בוגר: מגיע לגובה של 12 מ' ולקוטר של 10 מ'
הפריחה: ירקרקה-צהבהבה באביב, אינה משמעותית
קצב צימוח: אטי מאוד
תוחלת חיים: ארוכה
שימושים כעץ: בודד, קבוצה, שדרה, רחוב
התאמה גיאוגרפית: כל אזורי הארץ למעט ההר הגבוה והערבה
צריכת מים: חסכוני במים, רגיש לעודף מים
עמידות/רגישות: עמיד לקור ולשרב. רגיש לכנימה רכה הגורמת לפייחת
חסרונות העץ בגינון: קצב גידול אטי מאוד, הפריחה מושכת דבורים. דרגה 5 (מתוך 10) ב"סקר הערכת סיכונים בעצים", בהשקיה שביר יותר.


אודות הצמח

שייך למשפחת הערבתיים המורחבת, משפחה הכוללת 55 סוגים ויותר מ-1,000 מינים של שיחים ועצים נשירים או ירוקי-עד.  הצמחים דו-ביתיים (עצי זכר ועצי נקבה) בעלי סימטריה רדיאלית, הפרחים חסרי גביע או שהגביע בצורת דסקית בלבד, הפירות הם הלקטים קטנים.
תפוצתם רחבה מאד, באזורים טרופיים לחים, באזורים הרריים ובאזורים ממוזגים . לחלקם חשיבות בתחום הרפואה ובתעשיית העץ.

בעבר היה שייך למשפחת הפלקורטיים Flacourtiaceae שכללה כ-90 סוגים ויותר מ-1,000 מינים טרופיים וסובטרופיים, כולם ירוקי-עד. עליהם מרוכזים בעיקר בקצה הענפים. הפרחים קטנים וערוכים בתפרחות. האבקנים מרובים. הפרי הלקט, ענבה או בית גלעין. מינים רבים של המשפחה שליטים ביערות הטרופיים. חלקם משמשים בתעשיית העץ.

מקור השם מורכב משתי מילים יווניות, קסילון (Xylon) שפירושה עץ, ואוסמה (osme) שפירושה ניחוח, ריח. השם מתייחס לריח שמדיפה העצה של אחדים מן המינים של הסוג.
שם המין זלצמן מתייחס לחוקר הגרמני פיליפ זלצמן Philip Salzmann אשר חי במאה ה-18, הוא היה בוטנאי, אנטמולוג, רופא ומחנך. יצא למסעות מחקר בצרפת, ספרד, מרוקו וברזיל.

הגזע קישוטי ובעל מרקם מיוחד, העלה פשוט עם קצה מחודד ושפה משוננת, הפרי הנו לקט שחור, הפריחה מכילה צוף רב ומושכת דבורים, בארץ העץ אינו מייצר זרעים.

מעניין לדעת ולבקר: העץ הנו נדיר בארץ, אוקלם בארץ ע"י רות בנימין ז"ל בחוות הנוי ולמרות חיוניותו רבת השנים בחוות הנוי, אינו נפוץ, על אף מראהו העשיר וגזעו המיוחד, ולמרות היותו חסכוני במים,  נראה שקצב גידולו האיטי מאוד היה בעוכריו.


כתיבה ועריכה: דברת שוואב |

עריכה לשונית ומקצועית: נורית חרמון |
עריכה מקצועית: דר' ורדה רביב / פרופ. עמרם אשל |
עריכה אינטרנטית: חזי מולא |